Gammalt skräp längs Tavaätno och Lainioälven

1:26 min

I förra vecka bjöd Norrbottens Länsstyrelses fiskeenhet in Landsbygddepartementet och Havs- och Vattenmyndigheten på en resa längs med  Tavaätno och Lainioälven. Huvud fokuset på resan med gummiflotten var att se hur systemet med laxplomber fungerar - med det blev också en städinsatsa menar Dan Blomkvist, chef på Fiskeenheten.

- Vi hittade skräp, absolut men vår uppfattning var väl att det mesta var gammalt skräp. Vi sökte inte igenom sträckan minutiöst. Det har vi annat folk som åker på riktiga städturer, säger Dan Blomkvist.

Tillsammans med ett antal helikoptrar har man fört bort flera sopsäckar med skräp. Enligt en av helikopterförarna så är det mestadels från Finland, med finska spritflaskor, ciggaretter och matförpackningar.

Och man säger till sameradion att det är vidrigt att se hur de bara hängt upp sopsäckarna i träden och sen lämnat allt skräp där. Sen 2011 är det böter för den som skräpar ner på allmän plats, men vem som egentligen är ansvarig för att städa längs älvarna i väglöstland tycks vara oklart. länsstyrelsens naturvårdsenheten menar att ansvaret förmodligen ligger på kommunen, men de själva har inget åtagande att efterhålla nedskräpningen. Trots det så brukar man alltså göra mindre insatser när man rör sig i området menar Dan Blomkvist.

- Vi har frivilliga tillsynsmän uppe i Kiruna och när omständigheterna tillåter så kombinerar de sina fisketillsynsturer med att ta upp skräp. Men det är långa sträckor och många platser som folk nyttjar och och det tillhör inte tillsynsmännens ordinarie uppgifter att städa, det är ju inte så att man åker ut och gör rent efter älven.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: