#válggat14

Olika svar om ILO 169

2:27 min

Svaren spretar i de samiska förvaltningskommunerna när det gäller att ratificera ILO 169, urfolkskonventionen.

Moderaterna och Kristdemokraterna är de främsta nej-sägarna, medan Vänsterpartiet och Miljöpartiet är de partier i kommunerna som är mest positiva till att ratificera ILO 169. Feministiskt initiativ vill gå ännu längre än bara ratificera urfolkskonventionen, menar Saašha Metsärantala som vi träffar vid partiets valhusvagn på torget i Umeå.

- Vi tycker att det är viktigt att inte ha en kolonialinställning till samelandet, till Sápmi.

Sameradion och SVT Sápmi har frågat alla partier i de samiska förvaltningskommunerna om Sverige ska ratificera ILO 169, om urfolks rättigheter. Av de 47 svar vi fått in är det 18 som svarar JA och 7 som svarar NEJ, medan resten svarar något mittemellan. Kristdemokraterna i Umeå säger nej, eftersom partiet är rädd för att urfolkskonventionen kan leda till konflikter mellan markägare och rennäring.

- Vi försvarar äganderätten och vi är rädd att det blir stora konflikter om man ratificerar hela. Personligen tycker jag det skulle vara möjligt att utreda det mer, men som det ser ut idag säger vi nej till en ratificering, säger Veronica Kerr i Kristdemokraterna i Umeå.

Men tvärt emot Veronica Kerr och Kristdemokraterna menar Folkpartiet att konflikter snarare kan undvikas om Sverige ratificerar ILO 169. Peter Sedlacek har drivit på för att Folkpartiet ska ställa sig bakom urfolkskonventionen.

-Jo för då har man något att utgå ifrån, då har man ju erkänt som stat att åtminstone vissa minimikrav uppfylls. Det är ju en konvention som ska skydda ursprungsbefolkningen och vi har ju en ursprungsbefolkning, nämligen samerna och det tycker jag är självklart att en sån konvention borde ratificeras, säger Peter Sedlacek som tycker att det var synd att partiledaren Jan Björklund tvekade på frågan under Sameradions utfrågning.

Och medan Vänsterpartiet och Miljöpartiet är de partier i kommunerna som är mest positiva till att ratificera ILO 169 svarar Centerpartiet "i princip ja, men...", Moderaterna svarar nej eller tvekar, medan Socialdemokraterna inte ger ett rakt svar, utom i Östersund där det är ett självklart ja.

En som inte tvekar till ILO 169 är som sagt Saašha Metsärantala för Feministiskt initiativ i Umeå.

- Vi vill ha ett annat skydd som är verkligen långsiktigt, som inte bara fastnar i ägande, för ägande är något som kan vara tillfälligt. Det har inte alltid varit så att Stockholm har haft makt över samelandet, utan det är något som hänt någonstans i historien och vi måste ha det i åtanke, vad är det som hänt här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: