Ubmeje / Umeå

Inga lulesamiska lärare utbildas

1:48 min

Samtidigt som Umeå universitet utbildar lärare i sydsamiska och nordsamiska, så har ingen valt att gå utbildningen med lulesamiska som huvudämne - något som bekymrar Ingegerd Vannar på samiskt språcentrum.

Umeå universitet utbildar samiska modersmålslärare - men lulesamiskan får klara sig utan den nya satsningen.

- Det är ju positivt att det finns intresse i de andra varieteterna, men för lulesamiskans del är det mindre bra, säger Samiskt Språkcentrums Ingegerd Vannar.

Det handlar om en fortbildning av redan verksamma lärare i samiska, som nu ska bli behöriga modersmålslärare. Umeå Universitet har fått i uppdrag av Skolverket att genomföra utbildningen, som räknas vara klar om tre år - men ingen av studenterna har lulesamiska som sitt huvudämne.

Ingela Valfridsson ansvarar för utbildningen vid Umeå Universitet.

- Jag vet inte vad det beror på. De kanske redan har den utbildning de behöver, eller att de huvudmän som har anställt dem kanske tycker att de inte kan avvara lärarna, säger Valfridsson.

Enligt Gällivare kommun har man annonserat utbildningen bland kommunens personal, men ingen verkar ha varit intresserad av erbjudandet. Detsamma gäller i Jokkmokk.

- Jag vet att det har cirkulerat runt bland skolans folk, via rektorerna. Det verkar vara svårt att få någon att nappa på det, säger Marcus Sjaggo vid Jokkmokks kommun.

Och att få tag i lulesamiska lärare är svårt, säger Samiskt Språkcentrums  Ingegerd Vannar.

- Många gånger är det föräldern som går in och tar modersmålsundervisningen, men vi ser helst att det hade funnits någon med pedagogisk utbildning och språket, för att få den här språkliga progressionen även i lulesamiskan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: