ON / FN

Samerådet: Vi sitter inte med knäppta händer

2:31 min

I veckan kom det andra förslaget till slutdokument om urfolk från FN:s generalsekreterare. Senare denna månad ska beslut tas om det i FN:s generalförsamling. Händelsen är historisk och än jobbas det hårt att förbättra läget, berättar ordförande i Samerådet, Áile Jávo.- Med tanke på hur det första förslaget var, och att alla världens stater ska komma överens om detta så är jag nöjd, säger Jávo.

Samerådet är en frivilligorganisation, som är en paraplyorganisationen för samiska organisationer i alla fyra länder. De har haft sin jurist på plats i New York hela sommaren för att bevaka processen. Något som självklart märks på en liten organisation som Samerådet. Enligt Jávo är det ändå värt det, även om mycket annat nu ligger på hög och väntar.

- Vi har prioriterat arbetet med världskonferensen och slutdokumentet då vi anser att det kommer att ha så stor betydelse för samer och andra urfolk i lång tid framöver, berättar hon.

FN har avsatt medel för att urfolken ska kunna vara delaktiga i processen med framtagandet av dokumentet och förberedelser till detta. Mötet i Alta var en del av processen där urfolken jobbade fram sitt egna förslag.

- Självklart kan inte medlen vi fått jämföras med pengapåsen som staterna har, men vi har fått medel att resa, bo och vara med på mötena. Det har varit betydligt bättre för urfolkens organisationer nu, säger Jávo.

 

Här kan du läsa delar av det andra förslaget till generalförsamlingens slutdokument om urbefolkningar. Översättningen är inte FN:s egen översättning och kan vara bristfällig.  

Utkast till slutdokumentet från högnivåmötet i generalförsamlingen: Världskonferensen om ursprungsbefolkningar. 

6 Vi uppmuntrar de stater som ännu inte har ratificerat eller anslutit sig till Internationella arbetsorganisationen ursprungsfolk och stamfolk konvention 1989 (nr 169.), Att överväga att göra det; Vi minns den skyldighet enligt konventionen att ratificera staterna att utveckla samordnade och systematiska åtgärder för att skydda rättigheterna för ursprungsbefolkningar 3 .

10. Vi åtar oss att ge, samarbeta och samordna med ursprungsbefolkningarna för att dela upp uppgifterna och använda kulturellt lämpliga indikatorer på ursprungsbefolkningarnas välbefinnande att ta itu med situationen och behoven för ursprungsbefolkningar och individer, särskilt äldste, kvinnor, ungdomar, barn och personer med funktionsnedsättning.

12 Vi åtar oss att se till att ursprungsbefolkningar och individer har bästa uppnåeliga fysiska, mentala och andliga hälsa. Vi kommer också att respektera ursprungsbefolkningarnas traditionella hälsometoder, vetenskaper och mediciner.

17. Vi förbinder sig att på den nationella nivån, tillsammans med ursprungsbefolkningar som berörs, rättvist, oberoende, opartisk, öppen och öppna mekanismer för att erkänna, förväg och döma de ursprungsfolkens rättigheter som gäller mark, territorier och resurser. Sådana mekanismer kommer att vara kulturellt anpassad och flexibel, och kompetent att säkerställa fri före och informerat samtycke av ursprungsbefolkningar före utveckling eller användning av mark, territorier och resurser.

18 Vi åtar oss att ta itu med konsekvenserna eller potentiella effekten av större utvecklingsprojekt, bland annat utvinningsindustrin, om ursprungsbefolkningar och för att säkerställa öppenhet och nytta delning. De urfolks rättigheter rörande utveckling av mark, territorier och resurser, kommer att införlivas i juridik, politik och praxis.

20 Vi åtar oss att genomföra ursprungsbefolkningars rätt till sina religiösa och kulturella platser, samt uppmana alla stater att ge tillgång till och återsändande av deras ceremoniella föremål och mänskliga kvarlevor. Vi ska fastställa rättvisa, tydliga och effektiva mekanismer för tillgång och hemresa på nationell och internationell nivå i samband med ursprungsbefolkningar som berörs.

26 Vi inbjuder generalsekreteraren, mot bakgrund av behovet av ökad medvetenhet om ursprungsbefolkningars rättigheter, för att ta hänsyn till utnämningen av en FN-tjänsteman på högsta möjliga nivå.

28 På grundval av rapporten från generalsekreteraren om sätt och medel för att främja deltagande i FN för ursprungsbefolkningarnas företrädare om de frågor som berör dem 5 , begär vi generalsekreteraren att lägga fram konkreta förslag till den 70: e sessionen i generalförsamlingen som möjliggör direkt deltagande av ursprungsbefolkningarnas och deras representativa institutioner i FN.

30 Vi åtar oss att respektera bidragen från ursprungsbefolkningar till ekosystemförvaltning och hållbar utveckling. Detta innefattar kunskap som genereras genom erfarenhet av jakt, insamling, fiske, betes och jordbruk, samt deras vetenskaper, teknik och kultur.

31 Vi bekräftar att ursprungsbefolkningarnas kunskaper och strategier för att upprätthålla sin miljö respekteras och utnyttjas när vi utvecklar nationell och internationell politik, standarder och åtgärder för att begränsa klimatförändringarna och anpassning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: