Val 2014

Jokkmokks kommunpolitiker vill fortsätta satsa på gruvverksamhet

2:05 min

Gruvprospektering och ratificeringen av ILO konventionen 169 var två av det hetaste ämnena på sameradions och SVT Sápmis valturné som igår landade i Jokkmokk.

 Socialdemokraternas Robert Bernhardsson var för en fortsatt utveckling av gruvverksamhet i området.

- Det jag vill gör är att verka för att vi hittar jättebra lösningar så att man kan vidareutveckla sin näring trots en eventuell gruva i Kallak. Ska man göra det så bra som möjligt så är det vi som kan göra det lokalt, säger Robert Bernhardsson som kandiderar till kommunalråd i Jokkmokk.

Jokkmokks kommun lider sen länge av ekonomiska svårigheter och minskning antal invånare och politikerna verkade enade i att vilja skapa jobb genom en gruva i till exempel Gallok/Kallak.  Oppositionspartiet i kommunen - vänsterpartiets Victor Segerström, var av åsikten att det går att minska påverkan på rennäringen.

- Det går ju att göra en gruva tillsammans med rennäringen med rejäl hänsyn till flyttleder till vinterbetesområden. Jag tror ju inte att det finns sådana krav som gör att samebyarnas verksamhet tillgodoses idag, säger Victor Segerström

Även Per-Stefan Labba gästade sändningen i Jokkmokk och tyckte själv att man ska satsa mer på att utveckla just rennäringen i kommunen

- Vad man kanske bör tänka på i Jokkmokks kommun är det att det måste finnas andra näringar och då tänker jag främst på rennäringen som man kan i samförstånd försöka utveckla med kommunen, för det finns väldigt mycket där som kan bli produktivt och kan bli mycket fler arbetstillfällen.

Slutligen frågade vi Victor Segerström var han stod i frågan om gruvor i kommunen.

- Vi är kluvna i partiet, vi ser både fördelar och nackdelar. Och nackdelarna börjar ta mer och mer plats.

Och var säger du Robert Bernhardsson,  från socialdemokraterna?
- Vi är tydligt för en gruvetablering i Kallak under förutsättning att alla miljökrav och tillstånd fungerar som det är avsett. 

I nästa vecka inleder Sameradion och SVT Sápmi sin sista vecka av valturné då vi besöker Gällivare under tidagens och Kiruna på torsdag. Ni hör oss på direktsänt från klockan 15 i P2 och på webben.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: