Västernorrland

Polisens efterlysning kritiseras

0:49 min

Efter att polisen i Västernorrland i augusti publicerade ett tveksamt signalement på en misstänkt, växer nu reaktionerna mot myndigheten.

Polismyndigheten i Västernorrlands län publicerade i augusti ett inlägg på sin webbplats där man eftersökte två misstänkta personer och där den ena personen beskrevs ha "romskt utseende".

Thomas Hammarberg, ordförande för Kommissionen mot antiziganism, reagerade på publiceringen och kontaktade därför Polismyndigheten i Västernorrlands län.

Hammarberg menar att publiceringen väcker allvarliga frågor om spridande av etniskt präglade stereotyper. I brevet bad Hammarberg även myndigheten att förklara beslutet till publiceringen.

Per Silverliden är chef för polismyndigheten i Västernorrlands län, och han menar att rasprofileringen är försvarbar.

– Vi gjorde en proportionerlig bedöming, där vi i det här fallet gick ut med en beskrivning om ett "romskt utseende", säger han.

Hur ser en rom ut?

– Det kan jag inte svara på, det är vittnets uppgifter, säger Per Silverliden.

Kommissionen mot antiziganism är inte nöjd med svaret och har därför vänt sig Rikspolisstyrelsen där man begär att myndigheten tar ställning i frågan.

– Det är inget försvar att ett vittne säger det till polisen. Om vittnet använder stereotyper är det inte meningen att polisen ska vidarebefodra det, säger kommissionens Thomas Hammarberg.

– De har nöjt sig med att vidarebefodra den här stereotypen, det är olyckligt och oprofessionellt, fortsätter han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: