Staare/Östersund

Årets förnyare 2014: Britt-Marie Frisell

1:06 min

Svenska kyrkan delar årligen ut utmärkelsen Årets förnyare till någon eller några som verkat för en gränsöverskridande och framåtvänd kyrka och i år har utmärkelsen gått till Britt Marie Frisell.

Britt Marie Frisell jobbar inom Svenska kyrkan vid Härnösands stift som konfirmandkonsulent. Under sin tjänst har hon varit med och tagit fram en utbildning för unga konfirmandledare, som hon också har applicerat till det samiska konfirmationslägret. Och det är just tack vare hennes engagemang i ledarutbildningen och det samiska konfirmationslägret som hon fått utmärkelsen Årets förnyare.

Du har utvecklat ett utbildningsprogram för unga konfirmandledare i ett flerårsprogram, hur har du utvecklat det?
-Det hela bygger på mitt eget engagemang att jag fick som tonåring finnas med och då kände jag själv att när jag hade möjlighet att erbjuda konfirmander och ungdomar en bra miljö i Svenska kyrkan så kände jag att det här är ett bra sätt. Så när jag började jobba i församling nere i Gästrikland så valde jag att bygga ett treårigt ledarprogram för dom lokalt hemma i församlingen. Sedan så fick jag en stiftstjänst här i Härnösands stift där jag har varit sedan 1994 och 1999 så tänkte jag att nu är det dags att hitta en sådan form på stiftsnivå och samla ungdomar från hela vårt stift till det här. Så jag satte igång ett sånt arbete tillsammans med Svenska kyrkans unga här i Härnösands stift och vi kunde få utveckla den där, och vi började i liten skala.
2005 så blev detta ett förankrat arbete och många församlingar ville haka på och sedan dess har det bara ökat. I årets kull av unga konfirmandledare är det 625 stycken, fördelat på tre års utbildning.

Varför tyckte du att det var viktigt att införa detta utbildningsprogram i tre steg?
-Jag tycker att det är viktigt att konfirmander får möta många olika åldrar och många olika kompetenser och framförallt är det viktigt för en konfirmand att få ha unga förebilder, sådana som bara är några år äldre.

Du har fått motta ett pris för årets förnyare, med motiveringen att du under flera år arbetat med att främja ungdomars arbete inom Svenska kyrkan. Berätta mer om priset.
-Jag är oerhört hedrad av att ha fått den här utmärkelsen. Den delas ut en gång per år och det här är femte året den delas ut. Årets förnyare i Svenska kyrkan är en utmärkelse för den som vill jobba för en gränsöverskridande och framåtvänd kyrka står det i motiveringen. Och jag har fått det för mitt arbete just kring konfirmander och unga konfirmandledare och där står det bland annat i juryns motivering att jag har engagerat mig genom att ha utvecklat det samiska konfirmationslägret genom att just ha infört det här med unga konfirmandledare.
Det här priset är ett hedersomnämnande och det innebär att jag, med hjälp av det kan få lyfta upp det här området ännu högre upp på agendan i Svenska kyrkan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: