#válggat14

Statsvetare: Samiska frågor osynliga

7:37 min

De samiska frågorna är osynliga i riksdagspartierna – det menar statsvetaren Simon Matti, som har analyserat Sameradions partiledarintervjuer.

De konkreta förslagen lyser med sin frånvaro i Sameradions intervjuer med partiledarna, menar statsvetaren Simon Matti vid Luleå Tekniska Universitet.

– De här frågorna är nästan helt frånvarande i partiernas medvetande. Det är klart att de svarar när de får frågan men det är inget man går till val på, det är inget som man driver, säger Matti.

Speciellt när politikerna frågas ut om markintrång och gruvor, tycker statsvetaren att det ser tunt ut.

– Man pratar väldigt mycket om dialog och samförstånd, men där behövs det faktiskt konkreta förslag på hur det här ska gå till. Det är väl klart att alla vill ha samförstånd och dialog, men där måste staten gå före och väldigt tydligt peka ut riktlinjer för när ett samråd ska ske, vad det ska innehålla och vad utkomsten är tänkt att bli. Annars blir det nog ingenting, säger Simon Matti.

Intervjuernas stora överraskning var enligt Simon Matti Stefan Löfvens tydliga ställningstagande för ILO:s konvention 169 om urfolks rättigheter.

– Vi tycker att den ska ratificeras och då ska vi självfallet påbörja det jobbet också, sa Löfven om konventionen i Sameradions utfrågning.

– Det är något som man inte kunde läsa sig till, säger Simon Matti. Socialdemokraterna är väldigt tysta om det här både i sitt valmanifest och partiprogram. Det är klart att det är något som Löfven måste överväga, givet hur möjligheterna för regeringsbildning ser ut. Vi vet att både Vänsterpartiet och Miljöpartiet är de partier som är tydligt mest för en ratificering av ILO. Så Stefan Löfven måste förhålla sig till de tänkta samarbetsparteierna när han ger sitt svar.

En annan överraskning var Folkpartiet och Jan Björklund, som sen tidigare har ett kongressbeslut på att stödja urfolkskonventionen. Men i Sameradions intervju verkade Björklund ha ändrat inställning.

– Vi är öppna för det, men man ska vara medveten om att det där finns väldigt långtgående krav på vad det medför, sa Björklund.

Något som Simon Matti tolkar som ett nej till konventionen.

– Både Folkpartiet och Kristdemokraterna sa, tyckte jag, ganska tydligt nej med hänvisning till att de intressekonflikter som uppkommer är för svårhanterliga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: