Guatemala

AP-fondernas investeringar ger stora konsekvenser för urfolk

2:47 min

Tungmetaller i grundvattnet och kränkningar mot mänskliga rättigheter. De svenska pensionsfondernas investeringar är en katastrof för ursprungsbefolkningen i Guatemala. Det menar Mario López som just nu är i Sverige för att informera svenska folket om konsekvenserna av AP-fondernas investeringar i gruvindustrin.

Mario López är ledare från urfolksgruppen Maya K'iche' och mayanätverket Waqib' Kej i Guatemala. Han menar att gruvindustrin påverkar mayafolkens liv på alla områden och innebär oåterkalleliga skador på miljön när floder, sjöar, skogar och marker förgiftas av tungmetaller.

Mario López är i Umeå  i samband med invigningen av en utställning om förra sommarens gruvprotester i Jokkmokk.

Han är här för att berätta om mayafolkens egna erfarenheter från gruvnäringen - och menar att situationen i Guatemala är kopplad till de allmänna svenska pensionsfondernas investeringar i gruvbolag.

Bland annat pekar han på det kanadensiska bolaget Goldcorp, som den svenska Andra Ap-fonden investerat över 56 miljoner i och som äger den största guldgruvan, Marlin i Guatemala.

Arne Lööw, är ordförande i AP-fondernas gemensamma etikråd, som försökt påverka Goldcorp sedan man 2007 upptäckte att det fanns problem vid Marlingruvan.

-Vi försöker stanna kvar som ägare när vi ser att det är något som inte fungerar och försöker påverka bolaget.

På vilket sätt har det blivit bättre?
-Det viktigaste är att det nu finns en dialog mellan lokalbefolkningen och bolaget, för det fanns det inte alls innan, säger Arne Lööw.

För sedan starten av Marlingruvan 2005 har det pågått konflikter mellan mayafolk och bolaget, i synnerhet på grund av risken för vattenföroreningar.

Och Mario López vill att politikerna i Sverige ser till så att de statliga fonderna tas bort från bland annat Goldcorp men också från annan verksamhet som bryter mot mänskliga rättigheter.

Men enligt Arne Lööv har etikrådets påtryckningar gjort att det blivit bättre vid Marlingruvan och att en försäljning inte är en bra lösning.

-Om vi säljer direkt är det inte säkert att en ny ägare försöker påverka bolaget till det bättre helt enkelt, säger Arne Lööw.

Så också fortsättningsvis är svenska pensionssparare ägare i Goldcorp, som via en filial äger Marlin, den största guldgruvan i Guatemala, som Mario López menar tar upp allt större markområden i och med en utökad gruvbrytning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: