#válggat14

Dåligt intresse för samiska frågor i många förvaltningskommuner

1:57 min

Majoriteten av partierna i de samiska förvaltningskommunerna är inte intresserade av frågor som rör samer. Det visar en enkät som Sameradion och SVT Sápmi gjort, där över 100 av enkäterna vi skickat ut förblivit obesvarade.

Ett parti som inte svarat är Samernas väl i Jokkmokk, trots att partiet ska se till så att inte samiska frågor glöms bort i kommunpolitiken. Karin vannar är ordförande.

- Jag missade det, jag skulle försöka gå in men då var det för sent. Det är så när man har väldigt mycket  så sätter man det åt sidan, säger Karin Vannar.

Sveriges Radio och SVT Sápmi har skickat ut en enkät med nio frågor till partierna i de 19 samiska förvaltningskommunerna. Av 142 enkäter vi skickat ut har vi bara fått 47 svar. Centerpartiet är det parti som varit bäst på att svara och partiet har svarat i 8 av 19 kommuner. Från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har vi fått in sju svar vardera och från Miljöpartiet har vi fått in 6 svar. Folkpartiet och Moderaterna har kommit in med 4 svar vardera och Kristdemokraterna har kommit med svar från 3 av kommunerna. Sverigedemokraterna har inte svarat i någon samisk förvaltningskommun.

I Jokkmokk har alltså inte Samernas väl svarat på vår enkät, vilket Karin Vannar förklarar med att de samiska väljarna vet vad de står för så här inför valet.

- Jag tror att våra väljare vet ganska bra var vi står. Vi har skickat ut ett valprogram där vi spänner över ganska mycket. Vi har varit med väldigt länge och när det gäller samiska frågor som språk, vård och omsorg så är det våra frågor så där är vi på hugget, säger Karin Vannar

Vi frågade även det ledande partiet i Jokkmokk, Socialdemokraterna varför de inte svarat på vår enkät. Robert Bernhardsson är kommunalråds kandidat:

- Av olika omständigheter har vi inte haft möjlighet att svara, det är det svar jag kan ge när det gäller enkäten, säger Robert Bernhardsson.

Hur viktigt är det för de samiska väljarna att veta var ni står när det kommer till de samiska frågorna?
- Jag hoppas att de kan se Socialdemokraterna som ett alternativ i valet. Jag var med och drev hur vi skulle kunna utveckla samarbetet så jag vill hävda att det finns samiska frågor som vi har varit väldigt drivande som Socialdemokrater, säger Robert Bernhardsson från Socialdemokraterna i Jokkmokk.

Reportrar Ida Mikko och David Rydenfalk

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: