1 av 2
Dansarna Minna Mannelqvist och Simon Viklund. Foto: Kompani Nomad
2 av 2
Ola Stinnerbom, koreograf och dansare, som driver Kompani Nomad tillsammans med Birgitta Stålnert. Foto: Birgitta Stålnert.

Två miljoner till samisk dans

Kompani Nomads samiska dansprojekt Man must dance!, får drygt två miljoner kronor i stöd från oväntat håll.

 – Vi känner oss överraskade och omtumlade, säger Birgitta Stålnert på Kompani Nomad efter beskedet att Svenska PostkodLotteriets Kulturstiftelse gett drygt två miljoner i stöd till projektet.

Nästa vecka, onsdag den 8.e oktober är det urpremiär för Kompani Nomads dansprojekt Man must dance! Projektets huvudsyfte är att synliggöra samisk traditionell dans igen, samt sprida det tillsammans med andra urfolks danser till allmänheten.   

Rent praktiskt sker det genom en gränsöverskridande dansföreställning i regi av koreografen Ola Stinnerbom. Vid urpremiären i Vilhelmina finns exempelvis fyra dansare på scenen; Helene Karabuda, Minna Mannelqvist, Simon Viklund samt förstås Ola Stinnerbom själv. Med teknikens hjälp så deltar också urfolksdansare på andra platser i världen, i realtid i föreställningen.

 – Tekniken sätter vissa begränsningar, så alla som deltar kommer inte att vara med direkt, men några är det, säger Birgitta Stålnert.

Förutom de fyra på scenen i Vilhelmina så kommer premiären bestå av dansare bland annat från Grönland, Nordamerika, Danmark, Norge, Polen och Portugal.

Utöver själva dansföreställningen kommer en nätportal för dans att skapas, där kan man genom exempelvis skolprojekt få barn och ungdomar att ta del av dansklasser och ladda upp sina egna dansfilmer.

I och med att kunskaper om traditionell dans sprids så hoppas det samiska danskompaniet Kompani Nomad att samisk dans ska få nytt fäste bland folk. Och det här projektet är alltså något som senaste bidragsgivaren verkar gilla.

 – Den samiska kulturen är en del av Sveriges kulturarv. Det är viktigt att bevara och fortbilda en bred allmänhet om denna kulturskatt som bidrar till Sveriges mångfacettering, säger Nisha Besara, General Manager på PostkodLotteriets Kulturstiftelse.

– Med det här stödet så ser vi helt plötsligt en möjlighet att förverkliga något som vi har velat göra länge, säger Birgitta Stålnert.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista