Foto: Johan Nilsson/ TT

Förnyelsebart vinner i längden

Trots de resurser som går åt för att bygga ut användandet av förnyelsebar energi, så verkar det vara ett bättre alternativ i längden enligt en ny analys.

Att öka användandet av förnyelsebar energi kan visserligen minska utsläppen av växthusgaser. Men de förnyelsebara energikällorna kan även tära på jordens resurser. Till exempel går det åt mycket metaller för att bygga ut sol- och vindkraft.

Men nu har forskare från Norges teknisk-naturvitenskaplige universitet gjort en världsomfattande analys. Och de har kommit fram till att en ökad användning av förnyelsebar energi trots allt verkar påverka miljön mindre än vad det skulle göra att fortsätta med dagens energiproduktion, när det gäller elförsörjningen.

Forskarna har kommit fram till att såväl växthusgasutsläpp som vattenföroreningar och övergödning minskar. Men möjligtvis skulle tillgången på koppar som behövs för solceller kunna vara ett problem.

Referens: Edgar G. Hertwich et al. Integrated life-cycle assessment of electricity-supply scenarios confirms global environmental benefit of low-carbon technologies. PNAS 7 oktober 2014. DOI:
10.1073/pnas.1312753111

SR Vetenskap & miljö

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".