Sametinget

Kritiserar Sametinget för bristande utbildningspolitik

3:32 min

Samelandspartiets två ledamöter Per-Olof Nutti och Åsa Blindh vill att Sametinget jobbar för att lyfta de samiska utbildningsfrågorna. Men Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson vill inte ta förhastade beslut.

Per-Olof Nutti vill att krafttag tas för att stärka språket.

- Vi pratar mycket om att språket ska leva och utvecklas men vi gör inget, säger sametingspolitikern Per-Olof Nutti.

Det samiska folkvalda parlamentet som funnits sen 1993 har de senaste åren fått nya politiska nämder; en näringsnämnd, rennäringsnämnd, kulturnämnd och en språknämnd och där menar styrelseordförande Håkan Jonsson att Sametinget jobbar för en utveckling av de samiska språken.

- Där visar vi på en prioritering att vi har en specifik nämnd för just språkfrågor, säger Håkan Jonsson.

Sametinget klubbade igenom en utbildningspolitisk handlingsplan för två år sen, efter att en kommité jobbat fram ett förslag. Men Per-Olof Nutti och Åsa Blind, Samelandspartiet kritiserar nu Sametinget för passivitet i utbildningsfrågan.

- Vi kan inte bara kritisera stat, myndigheter, kommuner och andra - att det samiska språkets situation är så dåligt i Sverige. Om vi inte själva använder samiskan och försöker utveckla språket. Vi kan inte förvänta oss att svenskar utvecklar samiskan åt oss. Det måste vi göra själva, sa Åsa Blind när Sametingets politiker möttes i Luleå.

Redan sex år sen, 2008, föreslog Skolmyndighetsutredningen i betänkandet, "Tre nya skolmyndigheter" att ansvaret för sameskolan skulle flyttas från Sameskolstyrelsen direkt till Sametinget.

Trots att utredningen föreslog att omorganisationen skulle ske redan 2008 har ännu inget hänt. Och det kommer dröja minst tio år tror Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson.

- Då det gäller utbildning, barn och människor som berörs, då är det viktigt att det blir en bra process istället för att hasta något, säger Håkan Jonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: