Sametinget upprättar egen skuggrapport inför FN-förhör

Jonsson: Diskriminering av samer utanför samebyar
2:18 min

Sverige överlämnar idag sin skriftliga rapport till FN:s råd för mänskliga rättigheter - det så kallade MR-rådet. Rapporten utgör grund för det förhör som Sverige ställs inför i januari, i rådet. Samtidigt har Sametinget tagit fram en skuggrapport för att ge sitt perspektiv på hur Sverige agerat vad gäller samiska frågor.

En av frågorna Sametinget tar upp i sin rapport är ojämn rättighetsfördelning bland samer, det säger Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson.

Den här frågan är ju Håkan Jonssons och hans partis Jakt och fiskesamernas hjärtefråga och nu kommer det alltså att belysas i den skuggrapport som sametinget tagit fram. Men även andra frågor tas upp, till exempel exploateringar i det samiska området.

Det är andra gången som Sverige nu ska ställas inför ett förhör i Fn:s människorättsråd, sedan rådet bildades 2006. Förhöret ska hållas i januari och det är inför det som Sverige idag skickar in sin skriftliga rapport.

Första gången Sverige granskades och förhördes var våren 2010 då en delegation på närmare 20 personer reste ner till Geneve för att svara på frågor och få rekommendationer på hur man ska arbeta vidare med mänskliga rättigheter.

Många av länderna i MRr-rådet berörde då specifikt samiska frågor - och längst gick Norge och Bolivia aom rekommenderade Sverige att ratificera ILO konventionen 169.

Juristen Mattias Åhren var med vid förhöret som observatör då för fyra år sedan - då var han besviken på att rådet inte gick mer in på detaljfrågor i sitt föhör - och Åhrén hyser inga stora förhoppningar inför kommande förhör.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".