Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Lars-Jonas Johansson, Landspartiet svenska samer. Foto: Nils-Josef Labba/SVT Sápmi
Västerbotten

Inget åtal för jaktbrott för Sametingspolitiker

Johansson: Man ska vara lika inför lagen
2:09 min

Det blir inget åtal mot sametingspolitikern Lars-Jonas Johansson för jaktbrott, för de älgar han 2012 sköt inom Vapsten samebys licensområde, men inte heller mot samebyn för att de skjutit för många älgar. Lars-Jonas Johansson menar att det här visar att han är medlem i samebyn, eftersom han inte skulle haft rätt att jaga på det sätt som han gjort.

Lars-Jonas Johansson menar att det här visar att han är medlem i samebyn, eftersom han inte skulle haft rätt att jaga på det sätt som han gjort.

- Det är en framgång, för det visar på den praktiska rättstillämpningen egentligen, hur man tolkar rennäringslagen, säger Lars-Jonas Johansson.

Hittills i år har samtingspolitikern Lars-Jonas Johansson skjutit 3 älgtjurar på Vapstens samebys licens. Efter att han hösten 2012 fällde två vuxna älgar och två kalvar inom samebyns jaktområde skulle en polisutredning slå fast om antingen Johansson är skyldig till jaktbrott, eller om samebyn skjutit för många älgar inom området.

Men nu har polisen meddelat länsstyrelsen att det inte går att styrka att vare sig Johansson eller samebyn gjort sig skyldig till något brott - och att ytterligare utredning inte skulle förändra bevisläget. Själv menar Johansson att han får jaga på området, eftersom han är medlem i samebyn och stödjer sig på en dom i förvaltningsrätten 2010 där hans döttrar gavs rätt till renmärke.

Medan samebyn menar att han inte är medlem och har överklagat till förvaltningsrätten att länsstyrelsen anser att älgarna han skjuter ska räknas till samebyns kvot.

- Hade man funnit att jag inte har den rätt som jag hävdar att jag har, då hade man med all sannolikhet åtalat mig också, säger Lars-Jonas Johansson.

Men samtidigt menar ju länsstyrelsen att samebyn i så fall kan ha skjutit för många älgar. Om du nu jagar i det här området, borde inte du säkerställa så att det inte skjuts för mycket?

- Det är det jag försöker göra, genom att faktiskt fråga ordförande i byn hur många älgar som är fällda, men han svarar inte, säger Johansson.

Nu hoppas Lars-Jonas Johansson att myndigheter som har hand om frågor - som berör samisk rätt via medlemskap i sameby som jakt- renmärkesfrågor - tittar på hur det efterlevs praktiskt.

- Uppfyller man kriterierna i rennäringslagen, då gör man det och då ska man vara lika inför lagen. Jag har den här rätten och jakträtten är individuell, säger Johansson.

Jenny Wik Karlsson, som är förbundsjurist på Svenska samernas riksförbund som stödjer Vapsten sameby i frågan om älgjakten, menar att Länsstyrelsens beslut om att älgarna ska läggas på samebyns kvot är märkligt ur ett rättighetsperspektiv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".