Flaggorna på halvstång efter fredagens tragiska händelse. Foto Eljas Niskanen/YLE
Utsjoki/Ohcejohka

Sorg i nordfinska Utsjoki efter knivmordet

Boliisa dutka ášši
3:50 min

Hela Utsjoki kommun i nordligaste Finland är i chock, efter att en 16-årig elev knivhöggs till döds mitt på dagen i fredags. Det skedde i klassrummet på den samiska gymnasieskolan. En man i 30-årsåldern sitter anhållen misstänkt för dådet.

Under helgen har kommunen haft kristeam som jobbat för de som behövt stöd efter händelsen. Enligt YLE Sápmi har polisen under helgen förhört den anhållne mannen, som också är elev på skolan. Han ska ha gjort vissa erkännanden. Den 30-årige mannen är känd sedan tidigare av polisen. Enligt YLE hade mannen tidigare fått lämna vuxengymnasiets elevhem. Polisen vill inte än säga något om eventuella motiv. 

Kommunen jobbar för att alla ska få det stöd de behöver. 

– Den här händelsen var självklart en stor chock för oss som bor i Utsjoki, men vi är sammansvetsade, ingen sak behöva sörja ensam säger kommunchef  Vuokko Tieva-Niittyvuopio til Yle Sápmi.

Enligt kommunchefen behövs det nu specialpsykologer för att de ungdomar som kände 16-åringen ska få den hjälp de behöver. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".