1 av 2
Jenny Wik Karlsson, SSR:s förbundsjurist. Foto: Emil Jusso/ SVT Sápmi
2 av 2
Erik Lindberg, jakthandläggare på Länsstyrelsen i Västerbotten. Foto: David Rydenfalk, Sameradion.
Västerbotten

SSR dömer ut Länsstyrelsens hantering av jakten i Vapsten

Jenny Wik Karlsson: "De har ju tagit ställning här."
2:25 min

Det är märkligt av Länsstyrelsen att lägga sametingspolitikern Lars-Jonas Johanssons skjutna älgar på Vapstens samebys kvot. Det menar Svenska samernas riksförbunds förbundsjurist Jenny Wik Karlsson.

Det blir inget åtal mot sametingspolitikern Lars-Jonas Johansson för jaktbrott, för de älgar han 2012 sköt inom Vapsten samebys licensområde och inte heller mot samebyn för att de skjutit för många älgar.

En medlem i Vapsten sameby som Sameradion pratat med, menar att Lars-Jonas Johansson inte är medlem i samebyn och därför inte får jaga på samebyns kvot.

Men eftersom Länstyrelsen i Västerbotten ändå lägger Lars-Jonas Johanssons älgar på Vapstens samebys kvot, menar SSR:s förbundsjurist Jenny Wik Karlsson att Länsstyrelsen indirekt tar ställning för att Lars-Jonas Johansson är medlem i samebyn.

- I det här fallet är det ju samebyns uppfattning att Lars-Jonas inte får jaga älg och då är det ju märkligt att Länsstyrelsen avräknar det mot samebyns vilja. Det har ju tagit ställning här, säger Jenny Wik Karlsson.

Men jakthandläggare Erik Lindberg på Länsstyrelsen i Västerbotten menar att det avgörande inte är om han Lars-Jonas Johansson är medlem i samebyn utan var älgarna skjutits. Han menar att Länsstyrelsen inte alls tagit ställning till medlemskapet.

- Jag kan bara säga att så är det inte. Vi har inte tagit någon ställning, utan vi har försökt hantera det utifrån de föreskrifter vi har att förhålla oss till. Så vi menar att vi inte tagit ställning, säger jakthandläggare Erik Lindberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".