1 av 2
Elle Márja Jenssen. Foto: Mihkku Solbakk
2 av 2
Birgitta Simma. Foto: Marica Blind/Sameradion
Rádio Sápmi

Allhelgonafirande och Halloween

Elle Márja Jensen: Halloween är en familje- och hösthögtid
11 min

Alla helgons dag och Halloween har blivit två högtider från olika håll i världen som vi idag firar nästan parallellt i Norden. Hör sameprästen Birgitta Simma berätta om dem kristna Allhelgonahelgen och Elle Márjá Jensen, från Minnesota men boendes i Tromsö, om Halloweens betydelse för henne.

- Under den här helgen påminns vi om döden och att den berör oss alla men enligt våran kristna tro så är döden inte slutet, berättar sameprästen Birgitta Simma i Rádio Sápmi. 

Halloween har rötterna från den förkristna tiden på Irland och har firats länge i Nordamerika. Första gången Elle Márjá Jensen firade Halloween i Oslo på 70-talet hade de meloner istället för pumpor. I år ordnar hon en egen fest för sin dotter. Var kreativ, använd det som finns hemma och handla inte är hennes uppmaning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".