Saltning av E10 upprör

Trafikverket har börjat salta nordligaste delen av E10, vilket man inte tidigare gjort. Det upprör många. Bland andra renägare är oroliga för fler olyckor och merarbete då saltet lockar upp renarna på vägarna.

Enligt Fredrik Rosendahl på Trafikverket är det här en av åtgärderna man vidtar för att göra E10an säkrare. De ska salta nu under hösten/förvintern. 

- Vi tror att de här åtgärderna vi vidtar kommer att generera en positiv effekt för väghållningen och framkomligheten. När det gäller rennäringen och de bitarna så ska vi ha arbetsmöten med dem under den här veckan för att titta på hur kan vi hantera rennäringsfrågorna kopplat till salt på vägarna, säger Fredrik Rosendahl.

Många har upprörts över saltningen. 1700 personer är med i Facebook-gruppen "Vi som inte vill ha salt på E10an". 

Ingemar Blind, renskötare i Girjas sameby är orolig inför det att renarna kommer ner från fjälls, och väntar sig mycket merarbete på grund av saltningen av vägen. 

- Nu är vintern förstörd när man saltat vägen. Saltet försvinner ju inte för att snön lägger sig på vägen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".