1 av 3
Foto: Nils-Josef Labba/ SVT Sápmi
2 av 3
Mikael Jannok. Foto: Privat.
3 av 3
Isak Ole Hætta. Arkiv. Foto: Liv Inger Somby/NRK Sápmi
Jiellevárri/Gällivare

Allhelgonacupen inställd

Mikael Jannok: Eai lean iežá vejolašvuođat
4:00 min

Ända sedan 80-talet har Allhelgonacupen anordnats varje år. För få anmälda lag till årets upplaga har gjort att Gällivare Sameförening nu väljer att ställa in cupen. Istället ordnar de ett mindre seriespel under lördagen. Även till Nilutcup i Kautokeino som ordnas andra helgen i november har färre lag än vanligt anmält sig.  

Mikael Jannok är en av dom som har hållit i trådarna för Allhelgonacupen. Han berättar att det är omkring tio lag anmälda och de har insett att de inte kommer att få ekonomin att gå runt med hallhyra och priser, därför väljer de att ställa in cupen i år.

Han tror att en anledning till att så få är intresserade att delta beror på att intresset för motionsfotboll har minskat över hela landet, idag vill man tidigt spela på relativt hög nivå. Samt även att folk egentligen vill spela men att man inte tar sig tid till det.

Till Nilutcupen nordnorska Kautokeino är just nu 16 herrlag och 8 damlag anmälda, det är tillräckligt för att cupen som har ett maxtak på 30 lag ska bli av. Men det är inte samma intresse som vid guldåren vid cupens födelse för ungefär tio år sedan. 

- Seriespelen i både Norge och Sverige pågår längre än de gjort tidigare och det gör att många fotbollsspelare behöver få tid för vila, säger Issat Ole Heatta, ledare för Nilut cupen.

Trots att Allhelgonacupen är inställd så ordnas det i Gällivare ett mindre seriespel för alla fotbollssugna under lördagen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".