Rapporterna som överlämnas till FN:s människorättsråd. Foto: SR Sameradion
Sápmi

Sametinget vill att FN stoppar exploateringar

Sametinget vill se ett stopp av exploateringar i Sápmi till dess att ILO 169 antas i Sverige.

Sametinget vill se ett stopp av exploateringar i Sápmi till dess att ILO 169 och Nordiska samekonventionen antas i Sverige.

Det framkommer i den skuggrapport som Sametinget överlämnar till FN inför det förhör om mänskliga rättigheter som Sverige ställs inför i januari.

Även svenska staten har skrivit en rapport inför förhöret. I den rapporten behandlas samerna i ett särskilt stycke. Man lyfter Sametingets roll som folkvalt organ, och förklarar att det är regeringens ambition att stärka Sametingets självbestämmande både genom utökat ansvar för interna samiska frågor, och genom att ge Sametinget större delaktighet i beslut som påverkar samerna.

Vidare menar man från regeringens sida att man försökt få till formella möten med Sametinget, men att de planerna gick i stöpet när Sametinget och andra samiska representanter förkastade regeringens sameproposition 2009.

Vad gäller frågan om ILO 169 hänvisar man till en utredning, som i sin tur pekar på behovet av ännu mer utredning.

Man nämner även att förhandlingarna kring Samekonventionen pågår sen några år tillbaka, och att sametingsrepresentanter deltar i det arbetet.

I den rapport som Sametinget har skrivit till FN däremot låter kritiken inte vänta på sig.

I sex olika punkter pekar man på områden där man inte tycker att det görs tillräckligt, eller där man till och med anser att utvecklingen går åt fel håll.

Det handlar först och främst om att Sverige borde anta ILO 169 som lag och om att arbetet med den nordiska samekonventionen ska säkras.

Vidare föreslår man ett så kallat moratorium för exploatering på samiska marker till dess att ILO 169 och den nordiska samekonventionen har antagits – man vill med andra ord att sätta stopp för exempelvis gruvetableringar i Sápmi innan man har utrett rättsläget för områdets samer.

Sametinget rekommenderar en lagstadgad rätt till förhandssamtycke från samiskt håll innan naturresurser utvinns i det traditionella samiska området.

Man vill se en samiska sanningskommission som utreder brott som begåtts mot det samiska folket i historien, och slutligen efterfrågar man alla samers lika rätt till land, vatten, kultur, hälsa, identitet och andlighet – oberoende om man är renskötare eller inte.

Läs båda rapporterna till FN här nedan!

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".