Mjölk. Foto: TT

Mjölk kan korta liv

Mjölk ska ge starka ben. Men nu visar en ny svensk studie att kvinnor som dricker mycket mjölk löper ökad risk för frakturer, skriver unt.se.

Dessutom fann forskarna ett samband mellan hög mjölkkonsumtion och ökad dödlighet. En förklaring kan vara att laktos kan brytas ner till galaktos, som i djurförsök kopplats till tidigt åldrande och död.

I studien, som publicerats i British Medical Journal, ingick närmare 110 000 personer.

Enligt studien hade kvinnor som drack minst tre glas mjölk per dag nästan fördubblad dödlighet jämfört med kvinnor som drack högst ett glas. Men Helena Lindmark Månsson, expert på nutrition på LRF Mjölk, anser inte att det finns skäl för att ändra rekommendationerna om mjölkdrickandet.

-Precis som forskarna bakom studien säger kan man inte dra slutsatsen att det är mjölk som orsakar för tidig död, säger hon.

-Det här är en observationsstudie där man har sett ett samband men inte orsak och verkan.

Att galaktos kan leda till förtidigt åldrande säger hon är en ny hypotes.

-Vi följer forskningen hela tiden, och blir bekymrade när det kommer sådana här studier och då får vi sätta det i relation till det vi vet innan. Jämför vi med det vi vet innan så är det inte de här resultaten vi ser, säger Lindmark Månsson.

FAKTA: Mjölkkonsumtion

Så mycket mjölk dricker svenskarna per person och år.

Mätningarna startade 1939.

1939: 190 liter.

1950: 220 liter

1960: 177 liter

1970: 153 liter

1980: 162 liter

1990: 129 liter

2000: 113 liter

2010: 94 liter

2013: 89 liter

Källa: Statistiska centralbyrån (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".