Rádio Sápmi

Kulturskjuts till samiska konstnärer

4:46 min

Sedan år 2011 har Umeå kulturhuvudstad delat ut fyra kulturskjutsar varje månad. En av de fyra sista skjutsarna går till fyra samiska konstnärer som i början av nästa år ställer ut tillsammans i Umeå.

Konstnärerna  är Thomas Colbengtson, Anders Sunna, Per Elof Monke Nilsson Ricklund och Sofia Ricklund Lidgren. Som namnet "samisk prisma" antyder handlar det bland annat om glaskonst.

Sofia Ricklund Lidgren från Lycksele som går sista och fjärde året på Konstfack berättar att det här är ett steg för att se vad som finns utanför skolan. I utställningen som till viss del har visats i Vilhelmina under hösten kommer hon bland annat ha med sin glasslöjd, knivar och kosor gjorda i glas. 

- Jag testar de traditionella uttrycken i andra material och ser vad som händer om man förskjuter uttryck, berättar Sofia Ricklund Lidgren. - Jag skulle säga att det kan både bli en krock mellan materialen och förståelsen av vad de betyder eller står för, säger hon. 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: