Karin Mannela från Jakt- och fiskesamerna fortsätter som ordförande i kulturnämnden. Foto: Anna-Karin Niia/SVT Sápmi
Kultur

Stort engagemang om kulturpolitik

Karin Mannela: Fler än jag förväntat mig och jag är väldigt glad för det
1:45 min

Sametingets reviderering av det kulturpolitiska programmet engagerar. Kulturnämndens ordförande Karin Mannela säger att fler än väntat velat tycka till om kulturnämndens förslag.

- Det är  nog något fler än jag förväntat mig och jag är väldigt glad för det. Det gör att vi kunnat sätta oss ner igen och diskutera det kulturpolitiska förslaget utifrån remissvaren, det är väldigt bra, det finns ett engagemang, säger Karin Mannela.

Just nu går kulturnämnden igenom de över 50 remissvaren och kommer under november månad hålla ett arbetsmöte. Det är flera saker man kollar på, bland annat hur organisationsstödet ska fördelas.

Det är handlingsplanen som pekar ut vilka principer kulturnämnden ska följa i sitt arbete. Det har gjorts flera försök att förnya den nuvarande handlingsplanen som har ungefär åtta år på nacken. Karin Mannela tror att de ska lyckas den här gången, hon säger att målet är att öka kulturbudgeten och för det tror hon att de behöver vara tydligare.

- Jag har en förhoppning att vi ska kunna få fram en handlingsplan som blir ett bra underlag i arbetet mot kulturdepartementet. Är vi tydliga vad vi faktiskt vill satsa på och hur vi vill främja samisk kultur så ska det här gå vägen, säger Karin Mannela.

Senast efter kulturnämndens decembermöte tror hon att de ska kunna presenterade den reviderade kulturpolitiska handlingsplanen. I början av nästa år kommer Sametinget hålla ett samrådsmöte om den reviderade planen dit alla organisationer, institutioner, föreningar och andra som det angår bjuds in.

- Efter det så får vi se hur mycket jobb som kvarstår innan vi kan lyfta det i plenum och jag ser att vi kan göra det i februari eller maj, säger Karin Mannela som är ordförande i Sametingets kulturnämnd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".