Nordiska rådet

Inget litteraturpris för Sápmi

Sápmis nominerade till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris, Máret Anne Sara, blev utan pris vid kvällens gala i Stockholm.

Vinnare blev istället norska Håkon Øvreås och Øyvind Torseter med boken "Brune".

För andra året i rad delades det ut pris i kategorin barn- och ungdomslitteratur, och det blev en debutant som vann, Håkon Øvreås, tillsammans med illustratören Øyvind Torseter. 

- Det här är min första bok, nu blir det nog fler, sa Håkon Øvreås från scenen.

Máret Ánne Sara från Kautokeino med debutboken ilmmiid gaskkas - "mellan världarna", som kom ut i fjol var en av de 13 nominerade. Hennes fantasy-bok om en syster och en bror fast i en annan värld är en av tretton nominerade i barn- och ungdomskategorin. 

Máret Anne Sara berättade i kvällens Ođđasat att hon var nervös inför kvällen. Hon har tidigare i radioprogrammet Rádio Sápmi kommenterat nomineringen så här:

- Det tog ett tag innan man förstod hur stort det egentligen var, morsan och farsan vet nog ännu inte hur stort det är.

Många hade samlats för Nordiska rådets prisutdelning i anrika Blå Hallen, där nobelprisen kommer delas ut i december. Prisutdelningen spelades in av SVT. En av gästerna, Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) sa till SVT just innan prisutdelningen att hon hoppas att priserna och uppmärksamheten är en uppmuntran för de nominerade.

- Det är första gången jag är med på prisutdelningen. Jag hoppas det här är en uppmuntran och erkännande för det som pristagarna har uträttat, sa Margot Wallström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: