John André Eira skearru "Buolvvas Bulvii" Foto: Lisa Utsi / SR Sameradion
Rádio Sápmi

Yngst hittills att släppa jojk cd

"Háliidan seailluhit kultuvrra ja movttiidahttit earáid juoigat"
5:42 min

Han har jojkat sedan två års ålder. Imorgon lanseras 22-åriga John André Eiras första jojk cd med namnet Buolvvas Bulvii (från generation till generation). En cd som blir historisk, då han är den första i sin åldersgrupp som ger ut en traditionell jojk cd.

Han är från Máze (Masi) i norska Sápmi. Gymnasiet gick han på en musiklinje och han har studerat ljudteknik på folkhögskola i Haparanda under två år. I dag studerar han en kurs i filosofi. I framtiden hoppas han jobba med musiken på något sätt. John André Eira tycker det är viktigt att bevara jojkkulturen och han har alltid intresserat sig för den traditionella jojken. Och han hoppas cd´n gör att fler yngre börjar jojka.

Reporter: Lisa Utsi
Lisa.Utsi@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".