Giron/Kiruna

Samerådet och Girjas sameby riktar kritik mot LKAB

Lindberg: Vi följer ju dem strikt
1:24 min

Samerådet och Girjas sameby anser att LKAB bryter mot mänskliga rättigheter när de vill genomföra provborrningar på Girjas vinterbetesmarker utan samebyarnas samtycke. I ett brev till bolaget påpekar de att LKAB bryter mot mänskliga rättigheter.

Anders Lindberg som är LKABs informationschef säger att de skall svara på brevet och menar att de inte bryter mot mänskliga rättigheter.

- Vi har tagit del av brevet och nu ska vi läsa det ordentligt och så ska vi besvara Samerådet och Girjás. Vi håller inte med om att vi bryter mot de mänskliga rättigheterna, säger Lindman.

Som det framkommer i gårdagens inslag har LKAB gått med på att följa OECD:s riktlinjer och FN:s principer för företag och mänskliga rättigheter. Mattias Åhrén som representerar Samerådet tvivlar på att LKAB följer de riktlinjer och principer som rör den aktuella frågan, men LKAB:s informationschef Anders Lindberg avvisar Åhréns påstående.

- Vi följer ju dem strikt. Sedan just denna fråga om rätten till att prospektera på mark, där är det svensk lag som är vägledande. Vi anser att svensk lag i väsentlighet uppfyller de mänskliga rättigheterna.

LKAB har avtal med samebyarna kring Kiruna. Lindberg menar att samarbetet fungerar bra och vill gärna ha liknande samarbete med Girjas. Lindberg berättar att de fört samtal i två år och att dialogen var bra i början.

- I början av samtalen var samebyn också helt med på att det skulle gå att genomföra prospekteringar. Självfallet med stort hänsynstagande till renskötseln, och det har varit vår inställning från början. Vi tycker att i och med att det finns avtal med andra samebyar runt våra verksamheter, så vet man att det går att komma överens om att skydda renskötseln, även när det ska genomföras prospektering, säger Anders Lindberg.

Den pressansvarige för Sveriges näringsminister säger att regeringen utgår med att LKAB givetvis åtföljer mänskliga rättigheter, samt att de kommer ta upp detta under framtida dialoger med LKAB.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".