Ruoŧŧa / Sverige

Kritiserar Sveriges FN-rapport

"Samer får inte rätt att påverka exploateringen"
1:02 min

Människorättsorganisationen Civil Rights Defenders kritiserar regeringens beskrivning av hur man behandlar samiska frågor.

I måndags överlämnade Sveriges regering en rapport till FN:s råd för mänskliga rättigheter, inför det förhör som Sverige ställs inför i januari.

Rapporten har huvudsakligen författats av den förra regeringen, men överlämnas formellt till FN av nuvarande regering.

Sametinget har i samband med detta överlämnat en egen skrivelse, en så kallad "briefing" till FN, och nu släpper även människorättsorganisationen Civil Rights Defenders en skuggrapport inför Sveriges FN-förhör – och man kommer med skarp kritik.

– Man gör ingen lägesbeskrivning över huvudtaget, man beskriver inte de problem Sverige står inför. Om man läser rapporten får man en bild av att läget i Sverige är mycket gott, säger John Stauffer, chefsjurist på Civil Rights Defenders.

I skuggrapporten pekar man speciellt på diskriminering av romer och samer i Sverige.

– Vad gäller samer handlar det mycket om rätten till land, där gruvexploatering leder till att man inkräktar på samers rätt till mark. Samer får inte rätt att påverka den exploatering som sker, säger Stauffer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".