1 av 2
2 av 2
LKAB Foto:SVT
GIRON/KIRUNA

LKAB: "Vi följer svensk lag"

Enligt det statliga gruvbolaget LKAB följer de mänskliga rättigheter enligt svensk lag, även om Samerådet och Girjas sameby är av en annan åsikt. 

Enligt LKAB bryter de inte mot mänskliga rättigheter när de planerar att prospektera i Ylipääsnjaska, väster om Svappavaara i Gällivare kommun. 

- Vi följer ju dom strikt. Sen just denna fråga om rätten att prospektera på mark, där är det svensk lag som är vägledande för oss och vi anser att svensk lag uppfyller de mänskliga rättigeheterna, säger Anders Lindberg, informationschef på LKAB. 

LKAB har ansökt om att i vinter prospektera i Ylipääsnjaska, mellan Kalix- och Kaitumälv, som även är viktiga betesmarker för Girjas sameby, Det är även skyddad fjällurskog. 

Samerådet är beredd att ta ärendet längre om det krävs. De har krävt rapporter av LKAB som visar att mänskliga rättigheter följs i samband med prospekteringen. 

- Varför man kräver det här, det är att de ska göra en egen analys, de ska titta på mänskliga rättigheterna och se oj, här kan vi inte gå in, därför att det skulle innebär människorättsbrott mot medlemmarna i den här samebyn. Det är den analysen som vi tror att de inte har gjort, säger Samerådets jurist Mattias Åhren. 

Enligt näringsministerns pressekreterare säger att regeringen utgår med att LKAB givetvis åtföljer mänskliga rättigheter, samt att de kommer ta upp detta under framtida dialoger med LKAB. 

LKAB betonar att de försökt föra en dialog med samebyn i flera år, men utan resultat.

- Vi tycker att i och med att det finns avtal med andra samebyar runt vår verksamhet, så ser man att det går att komma överens om att skydda renskötseln även när det ska genomföras prospektering, säger Anders Lindberg. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".