1 av 3
2 av 3
3 av 3

Med brunskjortor och taggtråd visar Sunna förtrycket

Anders Sunna: Inga överdrifter överhuvud taget
1:29 min

Tvångsförflyttningar, trakasserier och gerillarenskötsel. Det menar arrangören Bildmuseet i Umeå att Anders Sunnas utställning Area Infected, som har vernissage på söndag, handlar om.

Målningen som konstnären Anders Sunna skapat just för utställningen på Bildmuseet visar hur polisen 1986, under pågående kalvmärkning, kom för att tvångsförflytta familjens renar från Sattajärvi sameby till Mounio samebys marker.

- Och att man byggde upp ett stängsel som var 30 kilometer långt för att genomföra det med skattemedel, säger Anders Sunna.

Men vad har du för motiv?

- Att alla ska få veta hur Sveriges politik fungerar och hur det påverkat människor.

Anders Sunna har i målningen utgått från sig själv, sin uppväxt och från föräldrars och farbröders berättelser. Här finns en uppsprättad ren, taggtråd och de kostymklädda, höga herrarna, tjänstemän och politiker, som Anders Sunna menar legat bakom familjens tragedi.

- Jag tycker det känns jäkligt bra att göra såna här verk och att man i sin tur får prata om det med andra och berätta vad som hänt.

De bruna rockarna kan man ju direkt koppla till nazismen och även de här armbindlarna. Är inte det här ganska långt ifrån verkligheten?

- Nej, jag tycker jag varit väldigt mild så det är inga överdrifter överhuvud taget. Så jag kan till och med gå hårdare på. Det är väldigt viktigt för mig att man berättar och visar andra något som myndigheterna vill hålla tyst om.

I Radio Sápmi på söndag hörs en längre intervju med konstnären Anders Sunna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".