Finland

Finska Sametinget och riksdag oense om ny sametingslag

I Finland är Sametinget och riksdagsledamöterna från Lappland oense om förslaget till ny sametingslag. Det är bland annat definitionen om vem som är same som orsakar huvudbry, rapporterar YLE.

Riksdagsledamöterna är rädda för att det nya förslaget kan diskriminera en del personer och kräver att lagen bereds på nytt.

Till YLE säger riksdagsledamoten Markus Mustajärvi att personer vars släkt i generationer har utövat traditionella näringar skulle kunna fråntas sina rättigheter, enligt det liggande förslaget.

Ordföranden för Sametingets ungdomsråd, Niila Rahko, menar istället att det är gamla fördomar som ligger bakom rädslorna och kravet på ny beredning.

Lagförslaget behandlas nu av grundlagsutskottet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".