Foto: Pontus Lundahl/TT.
Ruoŧŧa / Sverige

Skogsägare vill påverka samekonventionen

"Inte bara en angelägenhet för samer"
2:21 min

Arbetet med den nordiska samekonventionen pågår utan insyn, menar Jonas Eriksson vid Norra Skogsägarna. Han tycker att skogsindustrin borde släppas in i samtalen om samekonventionen.

Under måndagen diskuterade Samiskt Parlamentariskt Råd den nordiska samekonventionen under sitt styrelsemöte i Oslo.

Men arbetet med den samekonventionen pågår i det tysta, utan insyn från andra samhällssektorer än de samiska, menar Jonas Eriksson, som är näringspolitisk strateg vid Norra Skogsägarna.

– Det måste ju ske på ett sådant sätt att staten inte gör förskjutningar gällande rättigheter, säger han.

För snart tio år sen tog Sametingen i Sverige, Norge och Finland tillsammans med regeringsrepresentanter fram ett gemensamt förslag till nordisk samekonvention.

Dokumentet är tänkt att slå fast samernas rätt till språk, kultur, land och vatten i de nordiska länderna.

Jonas Eriksson menar att utkastet till konventionstext som kom för knappt tio år sen utarbetades utan vare sig representation eller insyn från exempelvis gruvnäring eller skogsindustrin.

– Det kom ett färdigt konventionstextförslag som man hade kort tid att remittera. Då blir det lätt osäkerheter, när man inte har fått vara med och ta fram arbetet.

2011 påbörjades förhandlingarna kring samekonventionen och de förhandlingarna pågår fortfarande. I arbetet deltar representanter från Sveriges, Norges och Finlands regeringar, samt från de tre Sametingen.

Nu uppmanar Norra Skogsägarnas Jonas Eriksson den svenska förhandlingsdelegationen att släppa in skogsindustrin och andra intressenter i arbetet med samekonventionen.

– Att man bjuder in till dialog, kanske någon workshop eller seminarium. Att man får lämna synpunkter och ventilera, säger Eriksson.

Är det inte rimligt att man kan presentera ett genomarbetat förslag innan andra intressenter kan ta ställning till det?

– Vi tror väl att det allra bästa är om man redan från början tar in synpunkter och inser att det här är en angelägenhet för befolkningen i hela Sverige och inte bara en angelägenhet för samer och staten.

Förtydligad 7 november: Både sametingsrepresentanter och regeringsrepresentanter deltog i att ta fram förslaget till samekonvention för snart tio år sedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".