Foto: Henrik Montgomery /TT

Gömd nyckel lurar inte tjuven

Mer än var fjärde fritidshusägare väljer att gömma nyckeln utomhus, enligt en undersökning. Men det är en dålig idé - om tjuven hittar den kan du bli utan ersättning från försäkringsbolaget.

Hela 28 procent av fritidshusägarna gömmer ibland nyckeln utomhus, visar en undersökning från försäkringsbolaget If. Hängrännan, en blomkruka eller brevlådan är vanliga gömställen. Vi tror gärna att de är smart uttänkta - men problemet är att de flesta tänker likadant.

- Gärningsmännen är också smarta, och de hittar den. Ska man gömma nyckeln säkert får man vara väldigt kreativ, säger Marcus Röjemo, skadereglerare på If.

Och om tjuven hittar nyckeln riskerar man också lägre ersättning för inbrottet. Då har man brutit mot vad som kallas det "generella aktsamhetskravet" vilket kan sänka ersättningen med 25 procent eller mer. I värsta fall riskerar man att bli helt utan.

- Men inbrott som sker för att tjuven hittar en gömd nyckel är inte vanligt. Det klassiska inbrottet är att gärningsmannen bryter sig in.

Totalt anmäldes 5 533 inbrott i fritidshus 2013, enligt Brottsförebyggande rådet.

Marcus Röjemo tipsar om hur man håller tjuven borta.

- Lås dörrar och fönster - och ta med dig nyckeln. Installera larm och sätt upp larmdekaler på dörrar och fönster. Be en granne att se till huset medan du är borta, och ha gärna en timer som tänder lamporna efter mörkrets inbrott.

Här gömmer vi oftast nyckeln

Plats: Andel i procent

1. Garaget/uthuset  12

2. Trädgården  11

3. På utedasset  6

Under blomkruka  6

4. Hängrännan  4

I elskåpet  4

5. Brevlådan  3

Undersökningen med drygt 1 000 fritidshusägare gjordes av Yougov på uppdrag av If i september 2014.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista