1 av 2
2 av 2
Vindelälvens naturreservat där mineralletande är aktuellt. Foto: Knut Sundin
Västerbotten

Letar nya mineraler under nytt namn

Företaget Blackstone Nickel gick i konkurs och kunde därmed inte betala sina skulder som bolaget var dömt att göra. Nu söker man nya mineraler i samma område och under nytt namn. 

Företaget Gungnir Resources har fått två undersökningstillstånd i Västerbotten och en tredje ansökan är inskickad till Bergsstaten. Området är densamma där det tidigare gjort undersökningar. 

För fem år sedan sökte Blackstone Nickel efter nickel i Vindelfjällens naturreservat, det medförde svårigheter för Grans sameby. Tobias Jonsson, ordförande för Grans sameby berättar att de var tvungna att förhindra renarna från deras naturliga beteende. 

Blackstone Nickel dömdes att betala ersättning med 807 000 kronor till Grans sameby men företaget gick i konkurs och samebyn fick inte ut sin ersättning. 

Minst två centrala personer av de som drev det konkursade företaget Blackstone Nickel söker nu nya undersökningstillstånd i Vindelfjällen. 

Bergsstaten har ställt frågan till företaget Gungnir Resources vilken roll dessa personer hade i Blackstone Nickel. 

Bergmästare Åsa Persson säger att Blackstone Nickel inte kommer att beviljas undersökningstillstånd, mer än så vill hon inte kommentera i frågan om Gungnirs relation till Blackstone, inte förrän hon fått svar av Gungnir. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".