1 av 2
Marja Skum är lärare i nybörjarkursen i samiska. Foto: Inga-Marja Steinfjell/ Sveriges Radio Sameradion
2 av 2
Mattias Sikku Valio jobbar som kommunikatör på Samisk Högskola i Kautokeino. Foto: Inga-Marja Steinfjell/ Sveriges Radio Sameradion
Guovdageaidnu/ Kautokeino

Svenska samer lockas till Norge

Marja Skum: Jag kom hit för att lära mig samiska
1:44 min

Hela Sápmi representeras på Sámi allaskuvla i Kautokeino. Av medarbetarna är mindre än hälften från norska sidan av Sapmi.

Majoriteten av medarbetarna på den samiska högskolan är från Finland, men också välutbildade från svenska sidan lockas hit.

- Jag kom hit för att lära mig samiska och sen hittade jag kärleken, därför bor jag här, säger Marja Skum.

Hon lärde sig samiska på högskolan, skrev en masteruppsats om språkbyte i hemtrakten och blev headhuntad till att undervisa på Sámi allaskuvla i Kautokeino.

Så är situationen för många av de svenska samerna som jobbar på högskolan i Kautokeino. De kom för studier eller jobb och sen hittade de kärleken. I stället för att bli välutbildade resurser för det samiska samhället på svenska sidan av Sápmi, så kommer de till Norge där behovet för samisk kompetens är lika stort. Lockad av bättre lön, kortare arbetsdagar och ett samhälle där det samiska har en självklar plats. Mattias Sikku Valio är en av 14 svenskar på samiska högskolan.

- Det är så mycket mera kamp i Sverige. Om jag tittar på helheten så är det bättre anpassat för det samiska på denna sidan gränsen, säger Mattias Sikku Valio.

Det är de överens om, det är lättare att vara same i Norge och det är ett skäl att stanna här. Det är inte bara från Sverige Sámi allaskuvla rekryterar. Högskolan har 57 anställda och majoriteten av dessa är från Finland. Hela 22 av 57 medarbetare är från finska sidan.

Klockan närmar sig halv fyra, Mattias ska gå för dagen. Han ska hämta barnen från förskolan. I Sverige jobbar folk ytterligare en timme innan de går hem.

- Jag har små barn, det skulle inte vara möjligt att hämta dom om en timme, säger Mattias Sikku Valio från Övre Soppero och anställd vid Sami allaskuvla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".