Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Språkbad ska rädda umesamiskan

Publicerat onsdag 5 november 2014 kl 16.00

Umeå kommun startar ett så kallat Interreg projekt där man anger språkbad och attitydpåverkan som nyckeln till att rädda umesamiskan. 

- Vi har haft en ganska omfattande utredning inom skolan och våra politiker vill att vi ska fokusera  på språkfrågan eftersom umesamiskan är väldigt hotat språk, säger Umeå kommuns internationella chef Cathrin Alenskär.

Det är få personer som pratar umesamiska och språkexperter säger att bästa sättet att lära sig ett språk är genom språkbad där språket används hela tiden.  Umeå har varit samisk förvaltningskommun sedan 2010 och Alenskär menar att de måste jobba mer med språkrevitaliseringsfrågor. 

Den andra delen av projektet är attitydförändring hos kommunens majoritetsbefolkning. Man vill informera om samer i de andra förvaltningskommunerna i Västerbotten och också i de norska kommunerna som är med i projektet. 

-  Vi ser att kunskapen är väldig låg om att Umeås kommunmedborgare befinner sig i Sápmi och att det finns en urfolkskultur här uppe i norra Sverige, säger hon.

Projektet är nu i uppstartsfasen och Umeå ska nu bjuda in de andra språkförvaltningskommunerna i Västerbotten. På norsk sida har dom varit i kontakt med Röros- och Röyrvik kommuner, men också med Norska Sametinget och Nordland Fylkeskommun. Härnäst är att projektdeltagarna ska diskutera hur man vill jobba.

- Primärt har vi sagt att vi ska börja med det talade språket, alltså att antalet talare blir fler och det gör vi med hjälp av språkbadsinsatser, säger Cathrin Alenskär.

Johnny.Skoglund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".