1 av 2
2 av 2
Jenni Laiti är glad över att Finland ska ratificera ILO konventionen 169. Foto: Stefan Karlsson/SVT Sápmi
Sverige

Ingen ratificering av ILO 169 i sikte

Finland närmar sig en ratificering av ILO konventionen 169 om urfolk. I Sverige har man inte kommit så långt ännu och regeringen kan inte ge något tydligt svar på hur Finlands ratificering kan påverka Sverige. 

Jenni Laiti är från finsk sida av Sápmi men har bott i Jokkmokk med sin familj i över åtta år. Hon är glad över att den samiska kampen i Finland för en ratificering snart är över och menar att Sverige inte kan bli kvar på efterkälken utan måste snart ratificera konventionen. 

I samband med valen i Sverige i höstas aktualiserades från om ratificering av ILO 169 av Sverige när den nuvarande statsministern Stefan Löfven lovade att konventionen ska ratificeras men han kunde inte säga när. 

Regeringen har inte gett något tydligt svar på hur Finlands kommande ratificering påverkar Sverige.

Sametingspolitikern Lars Jonas Johansson menar att regeringen undviker ansvaret för sitt eget urfolk.

-Jag tycker nog att Sverige hycklar en hel del när man säger att man tar tillvara på våra intressen, för det gör man inte. Inte när det gäller rättsmässigt och när det gäller saker som är viktiga för oss, då väljer man blankt att se mellan fingrarna, säger Lars Jonas Johansson. 

Jenni Laiti tror att det vore enklare att leva som same om alla nordiska länderna utgick från samma konvention. 

- Det stärker samernas rättigheter som urfolk och det vore ett till redskap för samepolitikerna att använda i arbetet framåt, säger Jenni Laiti. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".