Gunvor Guttorm. Foto:Jimmy Bäckström/ SVT Nordnytt

Duodji-akademiker visar att de inte bara kan skriva om konst

Gunvor Guttorm: Det visas på utställningen, att vi är utövare.
1:57 min

I veckan samlas de arktiska universitetens konst och duodji-akademiker i Kautokeino. Men för att visa att de kan mer än att bara skriva om konst, öppnas idag en gemensam utställning på museet i Kautokeino.

- Det visas på utställningen, att vi är utövare. Samtidigt som vi också är innanför en akademi, säger Gunvor Guttorm, professor i duodji.

För första gången är nätverket för arktisk hållbar konst och design i Kautokeino och Sápmi. Och i utställningen finns verk från universitet i sex av medlemsländerna, Canada, Skottland, Finland, Norge, Ryssland och USA.

Det är inte en statisk framställning som utlovas av det kulturella arvet i norr, utan det handlar om att förstå och stödja kulturell förändring som en del av hållbar utveckling.

Att samiskt hantverk, duodji har en självklar plats här är det ingen tvekan om.

- Duodji fungerar lika väl idag som i det förra århundradet, men det är ett helt annat sätt att förhålla sig till det nu än då. Det är det som sker här idag, säger  Gunvor Guttorm.

Gunvor Guttorm är världens enda professor i duodji. Hon tvivlar inte att de andra i nätverket kan lära något av samernas förhållningssätt till skapande.

- De kanske inte har tänkt lika mycket på att man måste ta hänsyn till de lokala traditionerna. Och att dessa lever i bästa välmående. Att detta inte är en förgången kunskap, men att den är användbar idag.

Så det är vad man kan förvänta sig att se på museet i Kautokeino. En annan sida av akademikerna.

- Alla medlemmar visar fram sin duodji och sin konst på gilišillju. Det säger om hur det egentligen är hur det är att jobba med estetiska ämnena på universitet. Att är en praktisk del och att det är en teoretisk del, och att dessa två går hand i hand, säger Gunvor Guttorm, professor i duodji.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".