Foto: Fredrik Sandberg/ TT

Fjärrundervisning får kritik

Vid gymnasieskolan Ådalsskolan i Kramfors ges modersmålsundervisning i en rad olika språk. Men Skolinspektionen har kritiserat undervisningen för att det bryter mot skollagen, eftersom eleverna får fjärrundervisning av lärare i Uppsala.

-Det är fel men jag bryter mot en lag för elevernas skull, säger Mikael Wiklund, rektor vid Ådalsskolan, till Tidningen Ångermanland.

Enligt lagen får en del undervisning inte upphandlas på entreprenad eller ges genom samverkan mellan kommuner. Dessutom får fjärrundervisning bara ges som ett komplement till den ordinarie undervisningen.

-Men vi kan inte hitta behöriga modersmålslärare i 13 språk, och att inte erbjuda modersmålsundervisning eller handledning i en elevs modersmål är också olagligt, säger Mikael Wiklund.

Enligt honom saknar skollagen ett glesbygdsperspektiv och han hoppas på en lagändring.

-I storstäder som Stockholm, Göteborg och Malmö kanske det går att hitta behöriga lärare i dessa språk, men inte här, säger Mikael Wiklund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".