Tuomas Aslak Juuso. Foto: Jörgen Heikki, SR Sámi Radio.
Rádio Sápmi

Tuomas Aslak Juuso: Vi är nöjda med väldskonferensens resultat

Tuomas Aslak Juuso duhtavaš mannjil mailmmekonferenssa
5:30 min

I dag avslutades arbetet i GCG - kooordineringsgruppen för FN:s urfolksvärldskonferens som hölls i New York i höstas. I tre år har gruppen med medlemmar från hela världen träffats under nio möten och jobbat med förberedelserna inför konferensen. Idag avslutade gruppen sitt arbete på ett möte i Thailand.

- Det känns skönt att vi är klara, nu har vi avslutat arbetet i koordineringsgruppen och vi har funderat lite på framtiden, säger Tuomas Aslak Juuso

Världskonferensen som var ett två-dagars toppmöte i FN:s generalförsamling resulterade i ett slutdokument som ska stärka urfolkens rättigheter runt om i världen. Koordineringsgruppen har under hela förberedelsetiden jobbat med att få ett så bra slutdokument som möjligt och även jobbat för urfolkens full deltagande. Alla som deltagit i koordineringsgruppen är nöjda med arbetet.

- Vi har lyckats bra med hela processen. Bland det viktigaste är att urfolken har haft en central roll i hela arbetet med konferensen och även i förhandlingarna om slutdokumentet, säger Tuomas Aslag Juuso.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".