ILO 169

Pressen ökar på Sverige om Finland antar urfolkskonventionen

Peter Johansson:"Väldigt intressant om Finland går den vägen."
1:54 min

Sverige står ensam i Norden i förhållande till den samiska befolkningen om Finland ratificerar ILO 169. Det menar Peter Johansson, som är universitetslektor på Göteborgs universitet och har forskat om svensk samepolitik.

Finland är på gång att anta ILO 169 och Peter Johansson - som är universitetslektor på Instititutionen för globala studier vid Göteborgs universitet - menar att Sverige då blir ensam på flera plan, gentemot sina grannländer.

- Man kommer också stå som enda land i Norden som har ett urfolk att vara det land som inte ratificerar ILO 169. Ur den aspekten är det väldigt intressant om Finland går den vägen.

När Norge och Finland kommer att kunna ha en gemensam syn på samernas ställning, i relation till konventionen om rättigheter för urfolk, så kommer Sverige inte med nödvändighet att dela den.

- Det innebär också att Norge och Finland kommer att kunna driva en gemensam utveckling av urfolkspolitiken på global nivå inom det forum som ILO innebär, medan Sverige även där kommer att ställa sig utanför genom att inte vara del i det arbetet, säger Peter Johansson.

Det är ju vissa svenska politiker som anser att ILO inte är lösningen, att sSerige själva kan lösa en samisk politik?

- Det är naturligtvis fullt möjligt för Sverige att lösa en samisk politik och man har ju i den aspekten redan en politik. Frågan är väl bara i vilken utsträckning politiken överensstämmer med internationella normer och lagar.

Ja, om Finland antar konventionen tar landet tillsammans med Norge utgångspunkt i den globala urfolkspolitik som tagit form, medan Sverige i så fall söker sig en egen väg, menar Peter Johansson.

- Pressen ökar i alla fall på den Svenska regeringen att driva frågan om ratificering och den svenska riksdagen såklart att ta ställning till en sådan, säger han.

Marja Påve
marja.pave@svt.se

David Rydenfalk
david.rydenfalk@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".