1 av 2
2 av 2
Fria skoterkörningen under utredning. Foto: SVT Arkiv
Ruoŧŧa / Sverige

Den fria skoterkörningen under luppen

Skoteråkaren och skoterhandlaren Andreas Ljungberg väntar på vintern och skoterkörningen. I Sverige finns det planer på att begränsa den fria skoterkörningen.

– Det måste ju ändå finnas friåkningszoner för att köra snöskoter. Att göra ett förbud rakt av fungerar ju inte utan det måste ses över kommunvis och sen måste en utredning göras om det är ett stort problem. Jag har inte känt av att det är ett problem, i alla fall här.

I Sverige är det idag fritt fram att köra skoter var man vill, förutom i vissa fredade områden. Per-Olov Wikberg, fjäll- och miljöexpert på Naturvårdsverket utreder frågan och ser problem med fri skoterkörning eftersom det stör djur, natur och rennäringen.

– Vi tittar på frågan att modernisera snöskoterlagen enligt dagens förutsättningar, säger Per-Olov Wikberg.

I Finland är det inte lov att köra utanför leder. De som i sitt arbete och näring har behov att köra har tillstånd till det. I Norge finns det också förslag på att ändra snöskoterkörningslagarna och norska staten utreder om det vore bättre att kommunerna själva beslutar om skoterkörningen. Innan beslut i ärendet tas i Sverige ska man titta på hur det fungerar i Finland och Norge eftersom en stor del av skoterförarna i svenska fjällen är finska och norska medborgare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".