Bristen på samiska institutioner gör att högutbildade väljer Norge

Karin Mannela: Läget att göra förändringar är bättre nu
1:31 min

Bristen på institutioner i Sverige där högutbildade samer kan jobba, gör att de istället väljer Norge. Det menar Karin Mannela, ordförande i sametingets kulturråd, som själv flyttat till grannlandet.

 - Har vi inga arbetsplatser att erbjuda samerna som tar akademisk utbildning, så försvinner de ur svenska Sapmi, säger  Karin Mannela.

Tidigare i veckan har sameradion berättat att många högutbildade svenska samer söker sig till Norge.Men det finns exempel när Sametinget kommer med konkreta förslag, med goda underlag, som Svenska regeringen följt upp. Som när Sametinget fick i uppdrag att starta Samiskt språkcentrum. Då var det efter konkreta förslag från en ledamot på Sametinget som följdes upp. Idag är Samiskt språkcentrum en realitet.

Karin Mannela, ordförande i sametingets kulturråd, svarar inte direkt på frågan om samepolitikerna i Sverige gjort sitt jobb när det gäller konkreta förslag på institutionsbyggande i Svenska Sápmi, däremot tycker hon att det politiska läget förändrats och att det numera finns en bättre vilja att bygga och stärka samiska institutioner.

-Min upplevelse är att frågorna har haft väldigt låg prioritet. Hittills har man diskuterat formerna för organisationsstöd. Jag tror det är dags att ändra fokus. Sen har man bytt regering i båda Sametinget och i Regering, så läget att göra förändringar är bättre nu, säger Karin Mannela, ordförande i sametingets kulturråd, som är bosatt i norska Tromsö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".