Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S). Foto: SR Sameradion

Bucht badar bastu utan bygglov

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) uppges ha uppfört flera byggnader utan tillstånd på sin gård i Karungi, Haparanda kommun.

Den socialdemokratiska landsbygdsministern Sven-Erik Bucht, som fram tills nyligen ansvarade för samefrågor i regeringen, ska ha uppfört fyra stugor utan bygglov. Det rapporterar Dagens Nyheter.

Av de fyra byggnaderna betecknas tre som "raststugor" medan den fjärde är en bastu. Bucht anger att han använder byggnaderna bland annat när han jagar.

– Den information jag fått är att den här typen av skogs- och jaktstugor finns runt om i svensk landsbygd och inte kräver något bygglov, säger Sven-Erik Bucht till DN.

Ärendet kan dock vara preskriberat, eftersom stugorna lär ha funnits på plats i mer än tio år.

– Det betyder att kommunen inte kan ingripa och kräva rivning. Det betyder dock inte att det som byggts utan bygglov blir legaliserat efter tio år, utan det är fortfarande fråga om ett svartbygge, säger Boverkets Karl Evald till DN.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".