Lisa Zakrisson Foto: Merethe Kuhmunen

Höj rösten för brösten

"Manin bártnit ožžot, muhto mii eat?"
6:50 min

Foton på kvinnor med bar överkropp och med knyten näve i luften och med texten sluta sexualisera kvinnors kroppar och slut shama kvinnor. Det sprids nu på det sociala mediet Instagram, bland annat här i Kiruna.

Bilderna på tjejernas bara överkroppar är ett statement om att kvinnor ska få äga sina egna kroppar och göra vad de vi vill utan att någon ska lägga sig i.

– Det är vardagsmat på Instagram att se sexualiserade bilder på kvinnor och det går inte att undvikas, men när vi lägger upp en bild på oss själva där vi inte vill objektifiera på något sätt, så blir det otroligt mycket reaktion säger Lisa Zakrisson som protesterar emot sexualisering av kvinnokroppar på sociala mediet.

Men det här stödjer inte sociala mediets policy som allt eftersom tar bort bilderna för stötande innehåll. Men trots hårda reaktioner från folk så vägrar en av initiativtagarna, Lisa Zakrisson ge upp kampen om kvinnans rätt till sin egen kropp.

– Många tror att vi på något sätt vill ha uppmärksamhet men vi gör det för att vi ska rätten till att göra det om vi så vill utan att någon ska lägga sig i. För när killar lägger upp bilder på sig själv utan tröja bryr sig ingen men direkt när en tjej gör det och det är ett par bröst som inte är mansbröst med i bilden, blir det sån otrolig reaktion. För att kvinnokroppen är sexualiserad, säger Lisa Zakrisson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".