Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson (JoF) och kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP). Foto: Stefan Karlsson / SVT Sápmi
Giron / Kiruna

Ministern besökte Sametinget

Alice Bah Kuhnke: Ett väldigt bra besök
0:45 min

Under fredagen besökte kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) Sametinget för första gången.

Alice Bah Kuhnke tillträdde som kultur- och demokratiminister i samband med regeringsförklaringen den tredje oktober.

Knappt tre veckor senare tilldelades hon även ansvaret för Sametinget och på fredagen besökte hon för första gången Sametinget i Kiruna.

– Det var ett väldigt bra besök. Ett första besök och ett första samtal på den dialog som jag som kultur- och demokratiminister och sameminister ämnar fördjupa under min mandatperiod, säger Bah Kuhnke.

Hur ofta kommer ni träffas för att fortsätta dialogen med Sametinget?

– Det var en av de viktiga frågorna som lyftes från Sametingets kansli. Vikten i att ha en strukturerad och formell dialog, där processen är tydlig och transperent. Den ska vi fortsätta diskutera hur den ska se ut, och jag hoppas att vi inom kort, Sametingets kansli och jag, kan presentera hur den kommer se ut. Den kommer definitivt fördjupas utifrån det läge som har rått.

Under besöket uppträdde även artisterna Mimi och Maxida Märak för sameministern.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".