Pernilla Eskilsdotter, Christer Engqvist och Bertil Isaksson. Foto: Mattias Ahlm, Martina Holmberg och Stig-Arne Nordström (alla Sveriges Radio)

Meänraatiomedarbetare uppmärksammas genom språkpris

Sedan 1987 har Sveriges Radios delat ut språkpris. I år är det första gången att priset delas ut i tre kategorier, där ett av priserna går till en medarbetare som gör program på andra språk än svenska.

Priset för andra språk än svenska inom Sveriges Radio går till Meänkieli reportern och producenten Bertil Isaksson.  
"Jag är överrumplad och glad för att meänkieli uppmärksammas. Det har levt i skymundan som ett folkets språk, men tack vare många människors envetna kärlek till det så har vi lyft det. Vi är alla vi i den folkrörelse som jobbat med det, och på det, genom åren, både inom och utom radion, säger Bertil Isaksson.

Sveriges Radios språkpris för andra språk än svenska går till Bertil Isaksson med motiveringen ”som med outsinligt engagemang och virtuos formuleringskonst återupplivar och utvecklar meänkieli för nya generationer”.
Bertil Isaksson har arbetat på Sveriges Radio sedan 1988. Till en början var språket svenska, men från 90-talets början meänkieli. Han var då den ende anställde på redaktionen för meänkieli som idag består av fyra personer som sänder program sex dagar i veckan. Meänkieli var tidigare ett talat vardagsspråk. Men de senaste 30 åren har det gjorts ett stort arbete för att göra meänkieli också till ett skriftspråk som är användbart i alla sammanhang.

- Om vi ser till ytan är det att återupprätta ett språk. På ett djupare plan har det handlat om att självkänslan, självtilliten och självkännedomen vuxit för en massa människor, säger Bertil Isaksson.

Sveriges Radios språkpris för rikssända program går till Pernilla Eskilsdotter med motiveringen ”som med tonsäkert språk sätter ord på känslor och upplevelser och öppnar dörrar till en värld av klassisk musik”. Pernilla Eskilsdotter är programledare för Klassisk morgon i P2, där det finns stor plats för lyssnarnas önskningar, men vi kan också höra henne presentera konserter och nyligen medverkade hon i Naturmorgon i P1, i ett samarbete om natur och musik. Genom att levandegöra musiken på ett personligt och pedagogiskt sätt har Pernilla blivit en guide för publiken i den stora klassiska repertoaren. Men via lyssnarnas önskningar introducerar hon också musik från andra kulturer.

- Priset är otroligt hedrande. Jag blir riktigt uppriktigt rörd och varm i hela mig. Som att få en Guldbagge eller Oscarsutmärkelse tror jag, utan att ha den erfarenheten, säger Pernilla Eskilsdotter.

Sveriges Radios språkpris för lokala program går till Christer Engqvist med motiveringen ”en morgonens motor, som med fart och finess och i virvlande tankesprång får Uppland att vakna”.

Christer Engqvist har arbetat i olika roller på P4 Uppland sedan 2003. Just nu är han programledare för det lokala morgonprogrammet, P4 Morgon Uppland, men han har också hörts i rikssända program som Telespånarna och P4 Extra och hoppat in som reporter.

- Det är fantastiskt roligt och överraskande att få det här priset. Det är lite svårt att ta till sig att jag fått samma pris som tidigare getts till Cecilia Uddén, Lasse Granqvist och andra riktiga förebilder, säger Christer Engqvist.

Språkprisjuryn består av medlemmar i Sveriges Radios språkgrupp med hjälp av utomstående bedömare när det gäller andra språk än svenska.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".