Ruoŧŧa / Sverige

MP:s minoritetsmiljoner försvunna

2:32 min

Innan valet lovade Miljöpartiet 40 miljoner till de nationella minoritetsspråken, men ännu har pengarna inte synts till.

Det var i Sisuradios partiledarutfrågning i augusti som Miljöpartiets språkrör Åsa Romson lovade 40 miljoner kronor till arbetet med de nationella minoritetspråken.

– Vi har sett att budgetposten för att stärka minoritetsspråken och minoritetskulturerna i Sverige är för liten. Det blir för lite gjort från myndigheternas sida, sa Romson till Sisuradio. Då hade hon själv inte tillträtt rollen som minister.

Miljonsatsningen skulle inneburit en stor ökning, med tanke på att huvudposten för de nationella minoriteterna i det senaste budgetförslaget ligger på knappt 120 miljoner kronor - varav den största delen går till förvaltningsområdena för finska, meänkieli och samiska.

Men det blev inga 40 miljoner till minoritetsspråken i budgetförslaget. Åsa Romsons partikamrat Alice Bah Kuhnke ansvarar för minoritetsfrågorna i den nya regeringen. Nu kommenterar hon den uteblivna satsningen.

– Nu har vi lagt en första budget för 2015. Vi har höga ambitioner under vår mandatperiod, det är diskussioner som pågår. Att Miljöpartiet har väldigt stora och starka ambitioner både vad gäller urfolket och våra nationella minoriteter, det kommer vi stå fast vid, säger Bah Kuhnke.

Går tillräckligt med pengar till samiska och de andra minoritetsspråken? Tyck till i kommentarerna!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista