1 av 2
2 av 2
Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson (JoF) och kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP). Foto: SVT Sápmi/ Stefan Karlsson
Ruoŧŧa / Sverige

Sameministern besökte Sametinget

Regeringens dialog med Sametinget ska förbättras, det var en av de frågor som togs upp när sameminister Alice Bah Kuhnke besökte Sametinget på fredagen. 

Alice Bah Kuhnke har nu varit Sveriges nya sameminister i fem veckor. På mötet idag lovade hon en bättre dialog mellan regeringen och Sametinget.

- Den ska vi fortsätta att diskutera hur den ska se ut och jag hoppas vi tillsammans, Sametinget och jag, kan presentera hur den kommer se ut. Men den kommer definitivt att fördjupas utifrån det läget som har rått, säger Alice Bah Kuhnke.

Dialogen mellan regeringen och sametinget är en viktig fråga för sametinget. Sametingspolitikern Ingrid Inga tror att det kommer bli bättre och att de har stor hjälp av FN:s slutdokument till hjälp.

- Jag tror att det är till stor hjälp för oss när vi ska försöka få till mer dialog med regeringen och ministrar, säger Ingrid Inga.

Sametinget har väntat i över tio år på sin egen parlamentsbyggnad. Kiruna kommun och sametinget har utsett en plats i den nya stadskärnan. Men finansieringen är inte klar och ministern kunde inte utlova några pengar.

- Jag ser framemot att det kommer ett underlag till departementet. Nu finns det ju en plats ämnad för det här fantastiska departementet, som ju i alla fall i sin modell ser ut att bli väldigt vacker och viktig byggnad för de samiska frågorna i vårt land. 

Men det ska inte ta ytterligare tio år innan det nya parlamentet är på plats.

- Jag hoppas det blir under en fyra års period, så jag får vara med på invigningen. Men det kanske är för optimistiskt, säger Bah Kuhnke.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".