Michael Lindblad, ordförande Umeå sameförening. Foto: David Rydenfalk, Sameradion.
Ubmeje / Umeå

Nedläggning hotar samiskt kulturcenter

Michael Lindblad: Tvingas i värsta fall stänga 2016
2:03 min

När Umeås kulturhuvudstadsår närmar sig sitt slut hoppas Umeå sameförening på pengar från statens kulturråd för att det samiska kulturcentret Tráhppie ska kunna leva vidare.

Michael Lindblad, ordförande i Umeå sameförening, menar att Tráhppie är unikt och viktigt.

– En egen plats som man bestämmer innehåll i och vi gör liksom nationella anspråk på pengar och på att få ta plats, säger han.

Men nu är den stora frågan vad som blir kvar av det samiska kulturcentret Tráhppie i Umeå, efter Umeå 2014, menar Umeå sameförenings ordförande Michael Lindblad.

Umeå kommun har garanterat Umeå sameförening 1,1 miljoner för fortsatt existens. Men utöver det har sameföreningen sökt 1 miljon kronor från statens kulturråd från kassakistan som innehåller pengar till de nationella minoriteterna.

– Det är den nationella nivån som är viktigt för oss. Vi förväntar oss att dom förstår och visar respekt för vad det här stället är för något och vad det betyder och kan betyda i framtiden. Här har vi faktiskt en möjlighet att ha ett självbestämmande. Så ur den synpunkten är det oerhört viktigt, sen är det viktigt för att lyfta viktiga frågor, svåra frågor, men också samtida kulturella uttryck.

Det viktiga med Tráhppie menar Michael Lindblad, är det drivs från samiskt håll. Här finns möjlighet att skapa arrangemang som det finns behov av, som man själva bestämmer över och där man inte är beroende av andra lokaler eller aktörer för att genomföra någonting.

Men om det inte kommer in mer pengar finns det risk att verksamheten försvinner, inte nästa år, eftersom kontraktet på lokalen gäller under 2015, men utan säkrade medel, måste lokalen sägas upp.

– Då riskerar 2015 att bli året då vi begränsar och tvingas stänga i värsta fall 2016. Så illa kan det bli, men vi hoppas verkligen inte det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".